Studijsko putovanje Slovenija

Udruga medicinskih sestara i tehničara Hrvatske za neurologiju 11. i 12. listopada 2007. godine organizirala je studijsko putovanje Kliničkom odjelu za plućne bolesti i alergije, bolnici Golnik, Republika Slovenija. Više od 30-tak medicinskih sestara i tehničara, članica Umsthn posjetilo je Golnik i imalo prilike vidjeti najnovija dostignuća u medicinskoj njezi, edukaciji, menadžmentu i opremljenosti. Prvenstveno je svrha i cilj ovog studijskog putovanja bilo upoznavanje s radom i organizacijom sestrinske službe.

Bolnica Golnik je slovenska klinika osnovana 1927. godine za bolesnike oboljele od plućnih i alergijskih bolesti. Tehnološki suvremeno opremljena bolnica, ustrojstveno podjeljena na 8 odjela: alergologija, tuberkuloza, zdravstvena njega, poliklinika, pulmologija, intenzivna terapija, laboratorijska dijagnostika i funkcionalna dijagnostika, sa 237 kreveta uključena je u međunarodni sistem kvalitete. Godišnje kroz bolnicu prođe između 7000 i 8000 tisuća bolesnika dok njih 50.000 tisuća kroz ambulantno liječenje. Od 444 zaposlenih djelatnika u bolnici, 52 djelatnice su diplomirane medicinske sestre (VSS) a 135 je medicinskih tehinčara (SSS).

Predavanje na Golniku održale su dr. Saša Kadivec, prof. zdravstvene njege; pomoćnica direktora za područje zdravstvene njege i Andreja Peternel, savjetnica za područje zdravstevne njege. Na predavanju je istaknuto da se 1997. godine u bolnici Golnik počelo sustavno provoditi kontrola kvalitete i uvoditi sestrinska dokumentacija, te su usvojeni standardi zdravstvene njege koji omogućavaju podjednak nivo pružanja zdravstvene njege svim bolesnicima.

Dva puta godišnje provode se ankete među pacijentima o kvaliteti pružene usluge tijekom njihovog boravka na klinici. Također tijekom godine provode se i zdravstveno obrazovni programi za bolesnike s astmom, karcinomom pluća, za bolesnike s posljedicama dugotrajnog ležanja te bolesnike sa šećernom bolešću. U sve te programe uključena je i bolesnikova obitelj.

Kako bi u razvoj zdravstvene njege uključilo što više medicinskih sestara osnivaju se timovi za procjenu kvalitete. Trenutno djeluju četiri takva tima:

  • za sprječavanje komplikacija dugotrajnog ležanja
  • za sprječavanje pada
  • za privatnost bolesnika
  • za informiranost bolesnika i osoblja

Na tjednim sastancima sve medicinske sestre raspravljaju o problemima na klinici te odlučuju o daljnjim postupcima kako bi se oni otklonili. Da bi izbrisale granice između odjela na klinici i omogućio bolji protok ideja i dobre prakse, uvedeno je da svaka medicinska sestra neko vrijeme mora provesti na drugom odjelu. Jedan podatak koji govori u prilog vrhunske organizacije i kvalitete rada je certifikat ISO 9001 koji posjeduje bolnica Golnik.

U slobodnom dijelu programa imali smo prilike posjetiti Bled te razgledati kanjon Vintgar, dio Triglavskog nacionalnog parka.

Marica Salopek, ms