Izvještaj sa 4. kongresa

4kongres.jpg

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Udruga medicinskih sestara i tehničara Hrvatske zaneurologiju organizirala je u Opatiji u hotelu Milenij, od 15 do 18. rujna 2010. godine, 4. po redu Kongres s međunarodnim sudjelovanjem.

Na kongresu su sudjelovale neurološke sestre i tehničari iz svih bolnica iz Republike Hrvatske te sudionici iz Francuske, Slovenije, Nizozemske, Švicarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjedinjenih američkih država.

Kongres su uveličali i brojni pozvani predavači iz Hrvatske i inozemstva. Pa tako izdvajamo: Akademkinju Vidu Demarin (predstojnica Klinike za neurologiju KB „Sestre milosrdnice“), Virginiju Prendergast (predsjednica WFNN), Paul van Keekena (predsjednik EANN), JD Meachama (Izvršni tajnik WFNN), Dragicu Šimunec (predsjednica HKMS), prof.dr.sc. Zlatka Trkanjeca (Klinika za neurologiju KB „Sestre milosrdnice“), mr.sc. Damira Lučanina (Zdravstveno veleučilište Zagreb), Christi Delemos (predstavnica AANN), prof.dr.sc. Jasminku Despot Lučanin (Zdravstveno veleučilište Zagreb), Leilu Nevalainen (predstavnica Finske asocijacije) te mr.sc. Biserku Sedić (Zdravstveno veleučilište Zagreb).

Glavna tema kongresa „Perspektive razvoja sestrinstva u neuroznanosti“ je tema koja je zainteresirala velik broj sudionika, a prilike za raspravu o temi bilo je na Panel diskusiji, koja je okupila već navedene pozvane predavače.  

Kvalitetno je obrađen i velik broj tema iz područja djelovanja neuroloških sestara, a posebno su zapažene ovogodišnje radionice i posteri.

Zbornik radova 4. Kongresa 2010. dosegnuo je rekordan broj radova (72 stručna rada) i on predstavlja jedinstven pregled najnovijih dostignuća sestrinstva u neuroznanosti, za kojeg vjerujemo da će i ovaj put biti edukativan i koristan u promicanju znanja u neurološkoj struci i budućoj izobrazbi sestara. 

Svi radovi tako su postali dostupni sudionicima kongresa u tiskanom izdanju, dok ih ostali mogu pronaći na internet stanicama UMSTHN pod Zbornicima radova ili Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Kongres je vrednovan od strane Hrvatske komore medicinskih sestara, sukladno pravilniku HKMS.